Kocioł kotłowi nierówny

Kocioł kotłowi nierówny

Kotły wielopaliwowe, z górnym lub dolnym systemem spalania, zgazowujące, z podajnikiem paliwa, na pelety, węgiel, ekogroszek? Zakup danego urządzenia należy dokładnie przemyśleć.

Pamiętajmy, ze wybór kotła nie może być przypadkowy, podyktowany aktualnymi trendami czy tylko i wyłącznie względami ekonomicznymi. Zakup danego urządzenia powinien być podyktowany przez szereg różnych czynników, jak np. kwestie logistyczne czy użytkowe. Zastanówmy się przede wszystkim nad tym, gdzie przechowamy paliwo, jaka częstotliwość załadunku będzie najbardziej optymalna oraz czego od kotła oczekujemy.

Na jedno paliwo lub “uniwersalne”
Kotły w zależności od rodzaju paliwa różnią się pomiędzy sobą konstrukcją. Producenci oferują nam co prawda urządzenia dwu-, a nawet wielopaliwowe, panują jednak skrajnie różne opinie na temat ich efektywności oraz zasadności ich użycia. Jeśli już zdecydujemy się na “uniwersalny” kocioł, pomyślmy o urządzeniu wyposażonym w system automatycznej regulacji, który dostosuje poszczególne parametry spalania do wykorzystywanego w danej chwili paliwa, z jak najmniejszym uszczerbkiem dla efektywności procesu spalania. Jeśli jesteśmy zwolennikami tradycyjnych rozwiązań, czyli kotłów jednopaliwowych, nie zapominajmy, że bezwzględnie stosować należy taki rodzaj paliwa, jaki polecony został przez producenta oraz dedykowany do danego kotła. Co jeszcze należy wziąć pod uwagę? Przede wszystkim pojemność komory zasypowej, co będzie miało bezpośredni wpływ na częstotliwość załadunku paliwa.

Górne i dolne spalanie
Pod względem konstrukcyjnym kotły dzielimy przede wszystkim na te z górnym oraz z dolnym systemem spalania. Urządzenia z górnym systemem spalania uważane są za najmniej skomplikowane, z czym wiąże się również ich stosunkowo niska cena. W tym przypadku komora spalania stanowi jednocześnie komorę zasypową, co oznacza, że powietrze doprowadzane jest do całej objętości paliwa, przez co szybko zaczyna się ono palić (w całości). W związku tym jednak nie unikniemy codziennego (lub nawet kilka razy na dzień) dokładania do ognia oraz częstego usuwania popiołu i sadzy. Urządzenie poza tym nie osiągnie imponującej sprawności nawet przy wykorzystaniu mechaniczno-cieczowego regulatora ciągu sterującego dopływem powietrza lub wentylatora z mikroprocesorowym sterownikiem.
W kotłach z dolnym systemem spalania z kolei komora spalania i załadunku są od siebie oddzielone, co umożliwia stopniowe spalanie paliwa i - tym samym - mniejszą częstotliwość załadunku. Wyższa efektywność urządzenia wiąże się natomiast z dopalaniem spalin.

Automatyczne
Inną konstrukcją wyróżniają się kotły przeznaczone na drewno, a mianowicie - urządzenia zgazowujące, ogrzewające budynek za pomocą gazu drzewnego. Kotły zgazowujące są zaawansowanymi technologicznie urządzeniami, wyposażonymi w wentylatory nadmuchowe oraz regulatory procesu spalania, dzięki czemu uzyskują wysoką sprawność (do 85%). Jeśli jednak zależy nam na niemal bezobsługowym kotle, powinniśmy zdecydować się raczej na zautomatyzowane urządzenie z podajnikiem paliwa, w którym regulowane przez sterowniki są wszystkie istotne parametry, jak ilość dostarczanego powietrza czy dozowanie paliwa. Kocioł dostosuje swoją pracę do pogody za oknem, pożądanej we wnętrzu temperatury, a nawet automatycznie włączy się na godzinę przed powrotem domowników. Tego rodzaju kotły zasilimy ekogroszkiem, peletami, miałem węglowym, zbożami lub brykietem, wsypując je do specjalnego, dozującego paliwo podajnika. Urządzenia z podajnikami są bezkonkurencyjne, jeśli chodzi o częstotliwość załadunku - “do ognia” dokładamy co kilka, a nawet co kilkanaście dni.

Oferta producentów wciąż się powiększa, jak więc wybrać odpowiedni kocioł? Zacznijmy od decyzji o sposobie ogrzewania budynku, biorąc pod uwagę dostępność danych paliw, kwestie ekonomiczne oraz dotyczące przechowywania.
  Znajdź dostawców kotłów na pelet
  Znajdź dostawców kotłów na gaz płynny
  Znajdź dostawców kotłów na olej opałowy
Słowa kluczowe: kocioł
Komentarze (10)


~Dcl1Tpqh1, 2015-01-15 13:34
Hot damn, looinkg pretty useful buddy. http://mbmsnhpcrbz.com [url=http://wixlnlk.com]wixlnlk[/url] [link=http://fdkknrirv.com]fdkknrirv[/link]
Odpowiedz

~hO0eEdOBEFg, 2015-01-15 02:13
I'm so glad that the inrtneet allows free info like this! http://shnxnjmijiv.com [url=http://ulbhyuxq.com]ulbhyuxq[/url] [link=http://dvqfjzy.com]dvqfjzy[/link]
Odpowiedz

~2R69w46N, 2015-01-14 20:46
Do you have experience banikg these in America? Please let me (and other visitors) know your tips or hints. How easy is it to find banikg forms? And have you tried banikg these without the form, like regular cookies? How did they turn out? Thanks!
Odpowiedz

~QBXzlA1xy, 2015-01-14 11:17
I made some madeleines rencltey and my born in Slovakia wife said the shape reminded her of these bear paws. The shape reminds me of sea shells. Of course, the madeleine recipe uses a cake batter but I will try this recipe and use the madeleine mold (12 at a time).
Odpowiedz

~f0VkR6BIzTf, 2015-01-14 10:14
ac59bkaja miac582am wkc582adkc499 5 lat i byc582am zadowolona. po usunic499ciu plwoanalic59bmy dziecko, zaszc582am w cic485c5bce po 4 miesic485cach prc3b3b. Teraz chce zac582oc5bcyc487 kolejnc485 poniewac5bc karmic499 i wiele metod antykoncepcji odpada.Jec5bceli chodzi o zac582oc5bcenie to nie boli, tzn delikatne ukc582ucie. Partner moc5bce jc485 wyczuwac487 podczas stosunku, niteczka moc5bce delikatnie kc582uc487 w penisa, 1006 http://rilprwz.c
Odpowiedz

~fyV0eeXnwL, 2015-01-14 04:01
I grew up in Ohio. I grew up Slovak on my dad's side and always rmeeebermd these and of course, tons of kolache! My Grandma also made a desert with apricots and were cut into squares but can't remember what they were called. Anybody know what this might be? It was a soft desert and always went fast! http://tuwcqrdjtut.com [url=http://vnxxdisb.com]vnxxdisb[/url] [link=http://vxhwixmjn.com]vxhwixmjn[/link]
Odpowiedz

~y3CZNPlO0XV, 2015-01-13 15:25
My husband's Aunt made stmeohing she called rusciki (sp) that she said was slovakian from her husband. They look and sound almost like this but she made them by hand, didn't use a mold. They were usually made at Christmas. I have begged her and another Slovanian lady for the recipe and she won't give it up! Hurts me as no one in her family cares about the recipes and I do! Have you ever heard of them?Thanks.
Odpowiedz

~KvOABB42, 2015-01-13 13:51
Hi Lubos! I made these bear claws this year for Christmas and the recipe woekrd out great. I have converted your recipe to volume measurements from weights and here's what I came up with:1 egg yolk2 1/4 cups flour1 c. finely ground walnuts1 1/4 powdered confectioner's sugar1 25 gram packet vanilla sugar (I actually had this from my aunt who used to visit from Slovakia!)1 stick butter10 Tbsp butter flavored CriscoI mixed the dry ingredients then
Odpowiedz

~91MUQ5zYO, 2015-01-11 12:37
I much prefer invtamroife articles like this to that high brow literature.
Odpowiedz

~tuDBUkiJrME, 2015-01-11 06:38
I've been loionkg for a post like this for an age
Odpowiedz